10 Ocak 2015 Cumartesi

FIFA, FUTBOLCU TEMSİLCİLİĞİ (MENAJERLİK) UYGULAMASINI DEĞİŞTİRİYOR MU ?

Futbol, dünyanın tartışmasız en popüler spor dalı ve bu kadar geniş ekosistemde var olan binlerce farklı iş dalı ve ekonomi futbolun rüzgarı ile besleniyor. 

Hiç kuşkusuz bunların başında futbolcu olmak eğer olamadıysak yine görünen tarafı ile kazançlı ve zevkli bir iş olan menajerlik geliyor.

FIFA Futbolcu Temsilciliği diğer bir adı ile Futbolcu menajeri olmak ile ilgili FIFA'nın zorunluluğu tuttuğu bir takım yasal sorumlulukları yerine getirebilen bireyler bu konuda faaliyet gösterebiliyorlardı. (Bunun ile ilgili detaylı bir şekilde yer verdiğim geçmiş yazımı okuyabilirsiniz)




Dünya transfer piyasasının %70’inden fazlası hala danışmanlık sözleşmesi üzerinden danışmanlık adı altında faaliyet  gösteriyor. Her ne kadar yasal sorumluluk veya zorunluluklar ile bu sistemi kayıt altına almaya çalışan FIFA'nın hala üçüncü şahıslar üzerinde güçlü bir yaptırımı bulunmuyor. Buradan hareketle FIFA uzun  zamandan beri gündemde olan yeni bir düzenlemeyi 2014 Mayıs ayında aldığı bir karar ile Nisan 2015'te hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu yeni sistemin adı ‘FIFA ARACILIK HİZMETİ’

Yeni yönetmelik ile birlikte FIFA artık sadece kendi kontrolünde olan kulüp ve oyuncular üzerinde bir kontrol mekanizmasını hayata geçiriyor. Bunun anlamı şu: artık kulüp yada futbolcular kendi menajerlerini kendileri seçecek ve seçtiği kişiler aracılığıyla bağlı bulundukları federasyona bildirmeleri gerekecek.

FIFA’nın yeni aracılık hizmeti ile artık 3. Şahıslar herhangi bir sınav veya sigorta ücreti yatırmadan ‘Menajerlik’ hizmeti verebilecek yine aynı şekilde hukuk danışmanlığı veren avukatlar da bu hizmeti sağlayabilecekler. Burada aranan şart kişilerin herhangi yüz kızartıcı suç işlememiş olmaması. Ayrıca verilecek bu hizmet ile ilgili  bir şirket olması gerekli olacak.

Ancak yinede bu kadar basit  gözükse de FIFA’ya bağlı yerel federasyonların kendi kurallarını da hayata geçirebilme hakları saklı olacak. Örneğin 'Basketbol Menajerliği' nde olduğu gibi bankadan alınacak teminat mektubu gibi bir takım şartlar getirilebilir. Yeni sistem halihazırda menajerlik lisansı alan kişilere yönelik herhangi bir koruyucu yada fazladan fayda sağlayan bir ayrıcalık sağlamıyor.

Bu konuda faaliyet göstermek isteyen menajer adaylarının mutlaka ama mutlaka FIFA’nın oyuncu statüleri, disiplin talimatları ve menajerlik sistemini aktardığı tüm yönetmelikleri ciddi bir şekilde bilmeleri gerekmektedir. Belirtilen konu başlıklarını bilmeyen menajerler ile çalışmak oyuncu ve kulüpler için ciddi sıkıntı yaratabilir.Ayrıca yerel federasyonların da kendi kuralları ile ilgili yönetmelikleri de aynı şekilde bilmeleri gerekmektedir.

Bundan sonraki süreçte yeterlilik gösteren herkes menajer olabileceği gibi aynı zamanda bu alanda faaliyet gösterecekler için olmazsa olmazlar ise futbol dünyası ile organik bir bağa sahip olmaları ve yönetmelikler konusunda bilgi konusunda bilgi sahibi olmalarıdır.Bilgi süreci herhangi bir kıstas ile değerlendirilemeyeceğinden dolayı futbolcuların veya kulüplerinde konusunda uzman kişi ve ekipler ile çalışmasını önermekteyim.